Het faillissement is een alom gekend en gevreesd begrip. Het heeft immers de stopzetting van de onderneming tot gevolg, met een daaropvolgende vereffening door de aangesteld curator. Wie failliet verklaard kan worden, wanneer en hoe het faillissement kan worden aangevraagd, leest u hier.  

1. Begrip

Bij een faillisement wordt de onderneming stopgezet met een daaropvolgende vereffening door de aangesteld curator. De curator gaat alle activa ten gelde maken om vervolgens, volgens de volgorde opgelegd bij wet, de schulden te voldoen.

Wie kan failliet verklaard worden?

Sedert de wijziging van de wet kunnen niet enkel ‘handelaars’ in de strikte zin van het woord failliet worden verklaard, maar ook andere ondernemingen zoals bijvoorbeeld vrije beroepen of bepaalde VZW’s.

Wanneer kan een onderneming nu failliet verklaard worden?

Dit kan wanneer er sprake is van een onderneming die op duurzame wijze heeft opgehouden te betalen en zijn krediet geschokt is. De problemen van de onderneming moeten van blijvende aard zijn. Indien deze van tijdelijke aard zijn kan er nog beroep gedaan worden op de gerechtelijke reorganisatie.

Hoe vraag je het faillisement aan?

Het faillissement kan door vier actoren worden aangevraagd:
– Door de onderneming/ondernemer zelf via www.regsol.be.
– Door dagvaarding door één of meerdere schuldeisers. Dit gebeurt meestal om een verdere opeenstapeling van schulden te voorkomen zodat hun aandeel bij de vereffening niet verwaterd.
– Door dagvaarding door het openbaar ministerie. Het openbaar ministerie zal zelf dagvaarden zo er schulden zijn bij de RSZ, BTW, … en de verplichtingen niet meer worden nageleefd.
– Door de curator van de moedervennootschap.

2. Voorbereiding aangifte faillisement

Indien de onderneming overweegt zelf het faillissement aan te geven kunnen het best volgende documenten reeds voor te bereiden om toe te voegen aan de aangifte:

  • Lijst van de voorraden
  • Lijst van de onroerende en roerende goederen
  • Lijst van de openstaande klanten (incl. adresgegevens)
  • Een overzicht van de kasgelden en saldi van de rekeningen
  • Lijst van de openstaande vorderingen van de leveranciers (incl. adresgegevens)
  • Personeelsregister

3. Aandachtspunten

Vooraleer effectief een aangifte faillissement in te dienen is het van groot belang een goed zicht de hebben op de toestand van de onderneming en advies in te winnen over eventueel andere te ondernemen acties. Eens een faillissement werd ingediend is het zeer moeilijk dit ongedaan te maken.

Tot slot is het in geen geval de bedoeling om vlug voor het faillissement nog activa te laten ‘verdwijnen’. Dit kan zeer nefaste gevolgen hebben voor het verdere verloop van het faillissement, zoals de kwijtschelding van de restschulden, en kan strafrechtelijke sancties tot gevolg hebben.

Heeft u nog vragen hierover na het lezen van het artikel? Contacteer ons!