Een onderneming die in tijdelijke moeilijkheden verkeert, kan bescherming aanvragen tegen haar schuldeisers. Dat noemen we gerechtelijke reorganisatie, vroeger ook gekend als ‘WCO’. Wat er precies bedoeld wordt met dit begrip, en wat de verschillende mogelijkheden zijn binnen deze procedure, leest u in het artikel hieronder.

1. Begrip

Ondernemingen die in tijdelijke moeilijkheden verkeren kunnen gerechtelijke organisatie aanvragen om bescherming te bekomen tegen de schuldeisers. Deze procedure was vroeger gekend als ‘WCO’ genoemd naar de Wet betreffende de Continuïteit van de Ondernemingen.

De onderneming krijgt ingevolge deze procedure de mogelijkheid om gedurende een welbepaalde periode haar schulden af te lossen terwijl zij haar activiteit verderzet. Hierdoor kan de onderneming haar problemen proberen op te lossen aangezien de schuldeisers gedurende de opschorting van betaling geen beslag kunnen leggen en de onderneming niet failliet kan worden verklaard.

De gerechtelijke reorganisatie biedt verschillende mogelijkheden voor de onderneming. Zo kan een minnelijk akkoord tot stand gebracht worden met bepaalde schuldeisers, of een collectief akkoord met alle schuldeisers. Dit laatste houdt in dat er een reorganisatieplan moet worden opgesteld. Indien de meerderheid van de schuldeisers hiermee akkoord gaan dan is dit bindend voor alle schuldeisers van de onderneming.

Tot slot bestaat ook de mogelijkheid tot overdracht van de onderneming onder gerechtelijk gezag. Dit betekent dat de onderneming of een deel ervan wordt verkocht door middel van tussenkomst van een gerechtsmandataris. De opbrengst van deze overdracht wordt dan verdeeld onder de verschillende schuldeisers.

2. Formaliteiten

De gerechtelijke reorganisatie is een procedure die plaatsvindt voor de ondernemingsrechtbank. Voor het opstarten van deze procedure moet dus een verzoekschrift worden neergelegd bij de rechtbank. Deze neerlegging kan gebeuren via www.regsol.be.

Om een ontvankelijk verzoekschrift neer te leggen moeten bepaalde stukken worden neergelegd, waaronder de twee recentste jaarrekeningen, een staat van activa en passiva die maximaal drie maanden oud mag zijn, alsook een begroting met schatting van de inkomsten en uitgaven gedurende de periode van de opschorting. Deze twee stukken moeten worden opgemaakt met bijstand van een professional.

3. Conclusie

Het is van groot belang de begroting en het reorganisatieplan realistisch en haalbaar te houden zodat dit een kans op slagen heeft. Een overschatting van de te verwachten omzet, alsook een onderschatting van bepaalde belangrijke reorganisatiekosten, zoals bijvoorbeeld het ontslaan van personeel, kunnen een negatieve invloed hebben op de slaagkansen van de procedure.

Finsolution kan u helpen bij de aanvraag van de procedure van gerechtelijke reorganisatie, tot aan het moment van de afsluiting ervan. Van A tot Z dus. Vragen hierover of vrijblijvend advies nodig? Contacteer ons !