Per 1 juli 2024 treedt er een belangrijke nieuwe regelgeving in werking die je aandacht verdient. Bedrijven in de bouw- en schoonmaaksector die onder de Belgische vennootschapsbelasting of belasting der niet-inwoners vallen, moeten voortaan werkende vennoten en zelfstandige helpers inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).

 

In dit artikel geven we een antwoord op veelgestelde vragen: Voor wie geldt de registratieplicht? Hoe verloopt de registratie? Wat is de deadline? Welke sancties zijn er als de registratieplicht niet wordt nageleefd?

Wie moet zich registreren?

Deze registratieplicht geldt specifiek voor:

  • Elke vennoot met een reële zelfstandige activiteit die minstens één aandeel in de vennootschap bezit.
  • Zelfstandige eenmanszaken die zelfstandige helpers inschakelen.

Het is belangrijk te begrijpen dat deze verplichting rust op de vennootschap of de eenmanszaak, niet op de werkende vennoot of helper zelf.

Wat is een “werkende vennoot”?

Een werkende vennoot:

  • Bezit minstens één aandeel in een vennootschap die onderworpen is aan de Belgische vennootschapsbelasting of de belasting der niet-inwoners.
  • Voert operationele taken uit en draagt bij aan de besluitvorming en groei van de onderneming.
  • Is niet ingeschreven als werknemer (loontrekkende) in de vennootschap.

Voor vennoten die geen enkele activiteit in de vennootschap uitvoeren, de zgn. “stille vennoten”, geldt er geen registratieplicht. Ook mandatarissen die operationele taken uitvoeren en aandeelhouder zijn, vallen onder deze registratieplicht.

Wat is een “helper”?

Een zelfstandig helper ondersteunt of vervangt een zelfstandige in een eenmanszaak op zelfstandige basis. Helpers zijn vaak kennissen of familieleden, maar dat is niet noodzakelijk.

 

Uitzonderingen op de registratieplicht in de bouw- en schoonmaaksector

  • Meewerkende echtgenoten die bij het sociaal verzekeringsfonds zijn aangesloten als meewerkende echtgenoot.
  • Helpers zonder verzekeringsplicht als zelfstandige, zoals toevallige helpers die minder dan 90 dagen per jaar werken.
  • Studenten jonger dan 20 jaar.

 

Welke gegevens moeten worden geregistreerd?

Sinds 1 juli 2024 kun je de registratie in de KBO uitvoeren via de My Enterprise-tool van de KBO.

De volgende gegevens zijn vereist voor registratie:

✅ Naam & voornaam
✅ Het rijksregisternummer of bis-nummer
✅ De begin- en einddatum van de activiteit als werkende vennoot of helper

Het doel van deze gegevensregistratie is om misbruik van het zelfstandigenstatuut te voorkomen en een correcte bijdrage aan de sociale zekerheid te waarborgen.

Wat zijn de gevolgen van niet-naleving?

Het niet naleven van de registratieplicht kan ernstige gevolgen hebben. Boetes variëren van €500 tot wel €4.000 per overtreding. Bovendien kunnen bestuurders persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor het niet naleven van deze verplichting.

Overgangsperiodes

Overgangsperiode 2024

De gegevens van de werkende vennoot of helper moeten vóór de aanvang van de activiteit worden aangegeven. Voor actieve werkende vennoten of helpers die voor 1 juli 2024 aan de slag waren of die starten tussen 1 juli 2024 en 31 december 2024, geldt een overgangsperiode. De deadline voor deze registratie ligt op 31 december 2024.

Vanaf 2025

Vanaf 1 januari 2025 geldt de algemene regel: registratie vóór de aanvang van de activiteit. Tot 1 januari 2025 zullen er geen boetes worden uitgedeeld.

Finsolution staat voor je klaar!

In tijden waarin het al moeilijk gaat met je bedrijf, kan je je extra boetes en sancties niet veroorloven. Een voorbereid ondernemer is er daarom twee waard! Zorg dat je bedrijf voldoet aan de nieuwe regelgeving en voorkom onnodige boetes. Zit je bedrijf in moeilijk vaarwater en raak je er alleen niet meer uit? Finsolution helpt je graag verder! Contacteer ons.