Eind 2023 bereikte de federale regering een akkoord over de hervorming van de investeringsaftrek. Deze wijzigingen introduceren een nieuw systeem met drie vaste sporen. Gezien de snel ontwikkelende technologie, zal de nieuwe wetgeving periodiek geëvalueerd worden.

 

Wat is de investeringsaftrek?

De investeringsaftrek biedt een fiscaal voordeel aan ondernemingen die investeren in nieuwe materiële en immateriële vaste activa voor hun bedrijfsactiviteiten in België. De aanschaffingswaarde van deze activa kan voor een bepaald percentage in aftrek worden genomen van de belastbare winst.

Momenteel bestaat er een gewone investeringsaftrek van 8%, specifiek voor eenmanszaken, vrije beroepen en kleine vennootschappen. Er zijn ook verhoogde percentages voor investeringen in onder andere digitale activa, beveiliging, energiezuinigheid en milieuvriendelijke technologieën. Deze percentages en toepassingsgebieden verschillen per categorie.

 

De hervorming: drie sporen

1. Basisaftrek onder het algemeen spoor

    • De gewone eenmalige aftrek voor investeringen door eenmanszaken, vrije beroepen en kleine ondernemingen wordt verhoogd van 8% naar 10%.
    • Investeringen met negatieve klimaat- en milieu-impact worden uitgesloten van de basisaftrek.

Naast de 10% basisaftrek wordt ook een verhoogde aftrek van 20% voor digitale vaste activa toegevoegd.

2. Gericht spoor met thematische aftrekken

      • Dit spoor omvat vier thematische aftrekken: energie-efficiëntie, hernieuwbare energie, koolstofemissievrij vervoer, en milieuvriendelijke en ondersteunende digitale investeringen.
      • Het percentage voor thematische aftrekken is 40% voor natuurlijke personen en kleine vennootschappen, en 30% voor grote vennootschappen.

Opgelet: Een attest moet worden aangevraagd om in aanmerking te komen voor deze thematische aftrekken.

3. Specifiek spoor: de technologie-aftrek

    • Dit spoor is gericht op milieuvriendelijke investeringen in onderzoek en ontwikkeling.
    • Bij eenmalige toepassing bedraagt de aftrek 13,5%, en bij gespreide toepassing 20,5%.

Opgelet: Ook hier is een attest vereist om te bewijzen dat de investering in aanmerking komt.

 

Andere maatregelen

  • Beperking: Er bestaat een beperking op de toepassing van het belastingkrediet voor milieuvriendelijke investeringen en de gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers. Deze beperking wordt nu uitgebreid naar de investeringsaftrek.
  • Overdraagbaarheid: De basisaftrek is één jaar overdraagbaar in de vennootschapsbelasting. De thematische aftrekken zijn daarentegen onbeperkt overdraagbaar.
  • Inwerkingtreding: De hervorming van de investeringsaftrek is van toepassing op activa die vanaf 1 januari 2025 worden verkregen of tot stand gebracht. Ook de beperking inzake de toepassing van de investeringsaftrek en de vrijstelling van de doorstorting van bedrijfsvoorheffing geldt vanaf deze datum.

Gaat het niet zo goed met je bedrijf? De recente hervormingen in de investeringsaftrek bieden aanzienlijke fiscale voordelen, maar vereisen dat je extra waakzaam bent. Zorg ervoor dat jouw investeringen voldoen aan de nieuwe criteria om optimaal te profiteren van deze voordelen en mogelijke valkuilen te vermijden.

 

Neem vandaag nog contact met ons op voor deskundig advies en ontdek hoe je jouw bedrijf kunt versterken met deze hervormingen!