Vanaf 1 januari 2025 verandert de wetgeving rondom buitencontractuele aansprakelijkheid. Deze aanpassing heeft grote gevolgen voor ondernemers, vooral degenen die al in zwaar weer verkeren. De nieuwe regels vergroten de aansprakelijkheid voor bestuurders, dienstverleners, onderaannemers en werknemers. Let op: deze verhoogde aansprakelijkheid geldt ook voor bestaande contracten die vóór 1 januari 2025 zijn afgesloten.

 

Verhoogde aansprakelijkheid

Een belangrijke wijziging is de grotere aansprakelijkheid voor uitvoeringsagenten, zoals onderaannemers in de bouw. Waar zij nu vaak niet direct aansprakelijk gesteld kunnen worden door de hoofdopdrachtgever, verandert dit met de nieuwe wet. Vanaf 2025 kunnen opdrachtgevers onderaannemers direct aansprakelijk stellen buiten de contractuele verplichtingen om. Dit geldt eveneens voor CEO’s, managers, freelancers en werknemers.

Directe gevolgen

Deze verandering betekent dat personen sneller persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden door derden voor hun fouten. Voor bedrijven, en zeker voor ondernemers in problemen, is het cruciaal om:

  • Te controleren of hun contractpartners hen als uitvoeringsagent betrekken bij de verplichtingen voor een andere opdrachtgever. Zorg voor een compleet beeld van de contractuele keten.
  • Beschermingsmechanismen in hun contracten en algemene voorwaarden op te nemen.

Beschermingsmaatregelen

Gelukkig zijn er manieren om jouw onderneming te beschermen tegen deze verhoogde aansprakelijkheid. Dit kan door huidige en toekomstige contracten zorgvuldig te evalueren en te onderhandelen, en door jouw algemene voorwaarden te actualiseren volgens de nieuwe wetgeving.

Bij Finsolution begrijpen we hoe ingrijpend deze veranderingen kunnen zijn, vooral voor ondernemers die al met uitdagingen te maken hebben. Heb je hulp nodig bij het herzien of integreren van wijzigingen in jouw algemene voorwaarden of andere contractuele documenten? Neem dan contact met ons op. Wij staan klaar om je te begeleiden bij deze overgang en ervoor te zorgen dat jouw bedrijf voldoet aan de nieuwe wetgeving.

Verzekeringen

Verzekeringsmaatschappijen zullen naar verwachting reageren op deze veranderingen. Premies kunnen stijgen en dekkingen kunnen worden uitgebreid. Houd dit in gedachten bij het beoordelen van jouw verzekeringsbehoeften.

Bij Finsolution bieden we tijdens jouw persoonlijke opvolging niet alleen advies en ondersteuning bij deze juridische wijzigingen, maar helpen we ook bij het optimaliseren van verzekeringen en andere beschermingsmaatregelen om de impact op jouw bedrijf te minimaliseren. Neem vandaag nog contact met ons op voor een consult en ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen in deze uitdagende tijden.