Ervaar je financiële tegenwind met jouw bedrijf? Dan ben je zeker niet alleen; een recordaantal bedrijven in Vlaanderen hebben momenteel te maken met faillissementen.

Nasleep van de corona-epidemie

De toename van faillissementen is een direct gevolg van het einde van beschermende maatregelen en een combinatie van factoren zoals de grondstoffen- en energiecrisis, inflatiepiek, loonindexeringen, en een afkoelende economie​.

 

Alarmerende cijfers

Tot en met september dit jaar zijn er 7.401 faillissementen geregistreerd in België, een stijging van meer dan 6% ten opzichte van het 15-jarig gemiddelde​​. Opvallend is dat in Vlaanderen het aantal faillissementen bijna 4% hoger ligt dan in het vorige recordjaar 2013, met 4.307 gevallen​​.

 

Wie wordt getroffen?

De horeca en bouwsector lijden bijzonder zwaar, met de horeca die kampt met een bovengemiddeld aantal faillissementen en de bouwsector verantwoordelijk voor meer dan een vijfde van de faillissementen.

Opvallend is dat we vooral jonge bedrijven getroffen worden. In het Vlaams Gewest is maar liefst 47% van de recent failliet verklaarde bedrijven jonger dan vijf jaar.  Deze jonge ondernemingen, vaak met beperkte buffers, zijn kwetsbaarder voor economische schokken.

Tegelijkertijd zit de werkloosheid in een lift omhoog en stokt de stroom van nieuwe vacatures. 

 

Bekijk de faillissementen in jouw sector

Benieuwd naar de faillissementen in jouw sector? Check deze handige tool van De Tijd. 

 

Conclusie

De economische vertraging in België en Europa belooft weinig beterschap, met een verwachte omzetdaling en toenemende beroep op tijdelijke werkloosheid en herstructureringen in veel bedrijven. 

Het is dus meer dan ooit belangrijk om proactief maatregelen te nemen. Voor ondernemers die deze turbulente tijden navigeren, is het cruciaal om te beschikken over de juiste begeleiding en ondersteuning. 

Bij Finsolution begrijpen we de complexiteit van deze uitdagingen. Ons team van experts staat klaar om jouw bedrijf door deze woelige tijden te loodsen. Contacteer ons vrijblijvend.