Als ondernemer neem je risico’s die werknemers niet hebben. Wat gebeurt er bij ziekte of wanneer je met pensioen wilt gaan? Veel ondernemers geven toe dat ze te weinig weten over hun toekomstig inkomen in zulke situaties. Bij Finsolution begrijpen we dit en willen we jou helpen de nodige financiële gemoedsrust te creëren. Ontdek hier onze 4 gouden tips om je vermogen te beschermen.

💡 Tip 1: Verzeker je gewaarborgd inkomen

Overweeg een verzekering gewaarborgd inkomen af te sluiten om inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid aan te pakken.

Je krijgt dan een extra vergoeding boven op de ziekenfondsuitkering, waardoor je een maandelijks inkomen behoudt. Kies een passende bescherming die bij je huidige inkomen past en vergeet niet dat de premies fiscaal aftrekbaar zijn.

Let op: Houd er rekening mee dat een gezondheidsonderzoek meestal nodig is bij het afsluiten van deze verzekering.

💡 Tip 2: Vergeet je pensioen niet

Als zelfstandige kan je een bijkomend pensioenkapitaal opbouwen door een VAPZ af te sluiten voor een voordelig belast eindkapitaal. Deze premies zijn fiscaal aftrekbaar. Daarnaast kan je via de vennootschap een IPT opstarten voor extra kapitaal, dat ook fiscaal aftrekbaar is tot de 80%-grens.

Let op: in de premies zit vaak ook al bescherming gewaarborgd inkomen. Controleer of je hiervoor dus niet dubbel betaalt.

💡 Tip 3: Bescherm je eigen woning

Door je eigen woning onbeslagbaar te verklaren bij de notaris zorg je ervoor dat de meeste schulden die ontstaan tijdens je activiteit niet van invloed zijn op je woning. Dit kan voor zowel handelaars, vrije beroepers tot bedrijfsleiders van vennootschappen. Deze bescherming geniet je vanaf het ogenblik dat je een verklaring aflegt bij de notaris.

Let op: sommige schulden, zoals fiscale schulden, vallen buiten deze bescherming.

💡 Tip 4: de Keyman-verzekering

De bedrijfsleidersverzekering waarborgt tot 80% van de bedrijfsomzet en biedt financiële stabiliteit bij arbeidsongeschiktheid of overlijden. Vooral voor eenmansvennootschappen of kmo’s met een centrale rol (keyman) is deze verzekering essentieel.

Let op: een gezondheidsonderzoek is vereist bij het afsluiten.

Vragen hierover? Neem contact met ons op; we staan klaar om je te helpen wanneer het er echt toe doet!